torstai 29. lokakuuta 2009

Sokeri hyvässä ja pahassa

Hgin Sanomat 28.10.2009 kirjoittaa suomalaisten runsaasta sokerin saannista. Artikkelin mukaan jo kaksi vuotiaat saavat sokeria enemmän kuin suositukset sallivat. Tässä tulee vielä huomioida että tutkimus perustuu keskiarvoon, jossa osalla ruokavalio sisältää tuoreita hedelmiä ja marjoja. Näin toinen ääripää (se joka ei syö hedelmiä ja marjoja olleenkaan) saa sokereita entistäkin enemmän suosituksiin nähden.

Sokeri on hyvä energianlähde kun energiaa tarvitaan esimerkiksi liikuntaan. Mutta jos energiaa saa enemmän kuin tarve vaatii muuttuu ylimäärä rasvaksi kehossa ja tarttuu vartaloon erityisesti vyötärön ympärille. Tämä kaikki ei edes näy päällepäin vaan kerääntyy kehon sisäiseksi rasvaksi, joka on huomattavan suuri terveysriski. Liika energia sokerista johtaa aikanaan myös herkästi mm. aikuistyypin diabeteksen syntyyn. Sokeriaineenvaihdunnan häiriön kehittyminen diabetekseksi voi kestää 10-15 vuotta. Mikä onkaan terveystilanne tulevilla aikuisilla, jos tuo ongelma alkaa jo 2-vuotiaana? Runsas sokerin syönti haittaa myös hampaita.Runsas sokeri myös köyhdyttää muuta ruokavaliota, koska mm. useiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti vähenee sokerin osuuden kasvaessa. Pahimmillaan runsassokerisilla tuotteilla ja makeisilla korvataan päivän pääateria, joka johtaa hyvin helposti sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin ja sen mukanaan tuomiin ongelmiia. Tämä vaikuttaa suuresti myös yleiseen jaksamiseen ja vireystasoon. Pitkällä aikavälillä myös mielialaan.

Sokerin saannista vain pieni osa on itse ripoteltua sokeria, selviää tutkimuksista. Suurin osa saadaan teollisuuden valmiiksi makeuttamista elintarvikkeista. Sokerin määrä selviää tuoteselosteesta ja se voi yllättää. Esimerkiksi monissa muromysleissä on sokeria yli 20% lapsille suunnatuissa muroissa jopa 40%. 2d:n jogurttipurkissa voi olla sokeria jopa neljä sokeripalaa. Leipiä makeutetaan entistä enemmän.Runsaasti sokeria sisältäviä tuotteita ovat mm. monet mehut, jogurtit, hapanmaitovalmisteet,makeat maitojälkiruoat ja jäätelö sekä suklaa, karkit ja makeat leivonnaiset. Ns. herkkujen makeus on luontevampaa, niitä tulisikin syödä vain kohtuudella mutta monien muiden tuotteiden runsassokerisuus yllättää ja saa helposti luulemaan ruokavaliotaan kevyeksi ja terveelliseksi ellei lue tuoteselosteita huolella. Tämä onkin yksi syy miksi tänä päivänä yhä useampi jää sokerikoukkuun vaikkei "karkkihiiri" olisikaan. Hyvin usein ravintovalmennukseen tulevalla asiakkaallani onkin yksi suurimmista haasteista saada verensokeritasot tasaantumaan. Tämä on edellytys kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti