keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Työssä jaksaminen päivän keskusteluteemana

Viime päivien uutisissa ja Helsingin Sanomat ke 21.10.2009 on keskustelua aiheesta työssä jaksaminen. Asiasta on tehnyt tutkimusta Vakuutusyhtiö Varma ja Työhyvinvointiin erikoistunut Odum.

Huomioni kiinnittyi erityisesti nuorten, vasta työuransa alkutaipaleella olevien väsymiseen niin henkisesti kuin fyysisesti työelämään, keski-ikäisten ja vanhempien ikäluokkien erilaisista fyysisistä ja psyykkisistä oireiluista puhumattakaan. Tutkimuksessa on kiinnitetty huomiota erilaisiin koettuihin kipuihin, tuki-ja liikuntaelinten toimintaan ja mielialaan. Moni koki potenvansa erityisesti alakuloa ja masennusta. Henkisesti väsynyt ihminen sietää myös fyysistä kipua huonommin ja jaksaminen kaikissa muutoksissa heikkenee. Miten voi selvitä kymmenien vuosien työrupeamasta, jos jo alle 30-vuotiaana henkisen hyvinvoinnin heikentyminen haittaa työssä jaksamista?

Nuoret kaipaavat erityisesti tukea ja apua terveellisten elämäntapojen hallintaan, sekä ennenkaikkea: posiviitisempia tulevaisuuden näkymiä. Tutkimuksessa nuoret osoittautuivat passiivisemmiksi. He harrastivat vähemmän liikuntaa, mutta tupakoivat ja joivat itsensä humalaan useammin. "Työssä jaksamisesta ja viihtymisestä on tultava työnantajien ja työntekijöiden prioriteetti. Jos niin ei käy, koko yhteiskunta jää tappiole" korostaa Varman ylilääkäri Jukka Kivekäs. Hän jatkaa neljän tärkeän perusasian hoitamisen tärkeydestä yrityksissä:
1)Johtamisen toimivuus
2)Työnkuvan selkeyttäminen
3)Vapaa-ajan liikunnan järjestämisen tärkeys yleiselle vireydelle
3)Työtovereiden tuen merkitys.

Nämä kaikki ovat hyvin tärkeitä asioita ja kuuluvat mukaan kokonaisuuden hoitoon tervettä työympäristöä muokattaessa. Yleensä vaille huomiota jää ns. sisäinen huolto, terveellisen kokonaisvaltaisen ravitsemuksen merkitys niin fyysiselle kuin psyykkiselle hyvinvoinnille. Kuitenkin ihmisen hyvin- tai huonostivointi koostuu siitä mitä syö. Vain hyvässä ravintotasapainossa oleva ihminen kykenee kehittämään työtään ja sosiaalista ympäristöään.

Oikealla ravinnolla on merkitystä:
-Keskittymis- ja suorityskykyyn
-Mielialaan
-Hormonitoimintaan (jolla taas vaikutusta myös mielialaan ja jaksamiseen)
-Vastustuskykyyn (jatkuva sairastelu verottaa jaksamista hurjasti)
-Aivojen hyvinvointiin

Työssäni ravintovalmentajana olen korostetusti huomannut kokonaisvaltaisen ravitsemuksen tärkeyden ihmisen jaksamiseen ja hyvinvointiin. Usein jo pienillä muutoksilla päivittäisessä ravitsemuksessa ihminen saa uutta virtaa elämäänsä. Puhumattakaan kokonaisvaltaisesta ruokavalioremontista! Mikä määrä virtaa ihmisistä löytyykään!

Ravitsemuksessa pätee samat perusasiat kuin esimerkiksi liikunnan harrastamisessa. Mitä aikaisemmin aloittaa sen paremmin ja helpommin saa tuloksia aikaan. Ennaltaehkäisy on tehokkainta. Mutta myös jo syntyneissä terveysongelmissa toimii ravinto perustavana ja tehokkaana uudistajana. Vaatii vain enemmän aikaa ja usein enemmän ulkopuolista apua ammattilaiselta.

Lisää ravinnon merkityksestä ja ravintovalmennuksen mahdollisuuksista löydät sivuiltani www.activecare.fi

Hyvinvointiterveisin,
Sari Armila, Ravintovalmentaja

3 kommenttia:

  1. Tämä on ollut näkyvissä jo pitkään. Nyt jos koskaan pitäisi herätä ja alkaa pitämään itsetään parempaa huolta. Ei ole ihan sama miten itseään huoltaa.

    VastaaPoista
  2. Tässä kirjoituksessa on asiaa! Ravinnolla on suuri merkitys siihen millaisia fyysisiä ja henkisiä ponnistuksi jaksaa käydä läpi. Ja usein käy niin, että juuri stressitilanteissa kiireen keskelle syöminen on se asia, joka unohtuu. Näin usein vain haukkaa kiireesti jotain ja olo senkun huononee.

    VastaaPoista
  3. Tunnen kyllä piston... Tämä on täyttä asiaa! Ei hyvä autokaan toimi, kuten on tarkoitettu, jos on huonosti ja väärin tankattu! Taitaa olla allekirjoittaneellakin tässä mietinnän paikka.

    VastaaPoista