keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Ylipainosta tasapainoon!

Syötkö mielestäsi terveellisesti ja kevyesti mutta silti paino nousee tai pysyy sitkeästi?
Tuntuuko sinusta että laihdut vain olemalla syömättä ollenkaan? Ja silloinkin tulokset tulevat hitaasti. Tämä tilanne on tullut tutuksi monelle ja siihen on monia erilaisia syitä, joita kannattaa hoitaa ennen kuin näännyttää itsensä nälkäpaastolla.

Valitsetko pääsääntöisesti kevyttuotteita aina kun siihen on mahdollisuus?
Kevyttuotteissa rasvaprosentti saattaa näyttää kovin houkuttelevalta mutta eri nimisiä sokereita vilisee senkin edestä. Sokerista ja valkojauhotuotteista onkin tullut meidän uusi rasva sillä liiallinen sokeri muuttuu elimistössämme rasvaksi, joka kertyy vyötärölle ja lantion alueelle.
Rasvattoman ruokavalion huono puoli on se, että me tarvitsemme hyviä rasvoja!
Aivot rakentuvat pääosin rasvoista ja tarvitsevat välttämättä oikeanlaatuisia rasvahappoja toimiakseen kunnolla. Hyviä rasvoja tarvitset myös rasva-aineenvaihduntaan laihtuaksesi. Rasvojen tarve korostuu vielä liikuntaa lisättäessä kehon tasapainon säilyttämiseksi.

Yksinkertaista ja jokaiselle laihduttajalle selvää on, että jos syömme enemmän kuin kulutamme, lihomme. Silti moni tuskailee painonpudotuksen kanssa vaikka lisää liikuntaa ja yrittää rajoittaa syömistään. Onnistuneenkin dieetin jälkeen kilot tulevat nopeasti jopa korkojen kera takaisin.

Pysyvä laihduttaminen ja painonhallinta vaatii usein kokonaisvaltaista uudistusta ruokailutottumuksiin ja elämäntapoihin.
Ei ole oikotietä onneen mutta lopussa kiitos seisoo, hoikka ja energinen olemus!

Ravinto vaikuttaa myös mieleen
Viimeaikaisissa tutkimuksissa on todettu ravinnon vaikutus monien psyykkisten oireiden kuten masennus, keskittymisvaikeudet ja ylivilkkaus yhteys huonolaatuiseen ravitsemukseen.
Erityisesti omega-3 rasvahappojen merkitys masennusta lievittävinä sekä keskittymis- ja oppimiskykyä parantavina on tieteellisesti osoitettu.
Monille on tuttu myös runsaan makean syönnin aiheuttama levottomuus ja tarkkaavaisuushäiriöiden lisääntyminen. Tämä tulee hyvin selvästi esille erityisesti lapsilla.

Lihomisen ja vaikean painonhallinnan taustalla on usein seuraavia tekijöitä:

Maksan hidas toiminta ja yleensä hidas aineenvaihdunta. Molempiin auttaa ruokavalion kunnostus. Runsas vedenjuonti ja liikunta ovat myös maksan toimintaa tukevia ja vilkastuttavia.

Veren sokerin heittely saa syömään vielä entistä enemmän makeita välipaloja ja nopeita
hiilihydraatteja. Jatkuva veren insuliinitason poukkoilu ylös ja alas kehittää ns. insuliiniresistenssin joka johtaa ns. metaboliseen oireyhtymään. Jatkuvasti koholla oleva insuliini saa aikaan veren korkeamman rasvapitoisuuden kautta verenpaineen nousun.

Samalla myös hyvä verisuonia siivoava HDL kolesteroli laskee ja verisuonet alkavat plakkiutua. Jatkuessaan epätasapaino voi johtaa aikuisiän diabeteksen kehittymiseen.
Hälytysmerkkejä ovat ylipaino, kohonnut kolesteroli ja verensokerin heittely.
Oikealla ruokavaliolla veren sokeri saadaan pysymään tasaisena ja näitä ed. mainittuja ongelmia ei kehoon synny.

Erilaiset allergiat ja intoleranssit
Erilaisten allergia ärsykkeiden kiusaama suoli voi huonosti ja elimistöön alkaa kertyä kuonaa, joka rasittaa maksaa. Nämä asiat tulee hoitaa kuntoon, että painonhallinnassa voidaan onnistua.

Liiallinen hallitsematon stressi lisää stressihormoneja, jotka saattavat vaikeuttaa painonhallintaa. Toisaalta stressi myös usein johtaa epätasapainoiseen ruokailuun ja sitä kautta paino-ongelmiin sekä yli- että alipainoon.

Hormonitasapainon järkkyminen
Yhden hormonin kuten insuliinin epätasapaino häiritsee myös muuta hormonitoimintaa.
Kohonnut insuliini kiihdyttää rasvan varastointia eli lihomista ja se taas hidastaa aineenvaihduntaa. Painonhallinta muodostuu entistä hankalammaksi.

Tässä noidankehässä apu on täydellinen ruokavalioremontti.
Ei ole olemassa ihmedieettiä tai synteettisesti valmistettua ainetta, joka sieppaisi pois paino-ongelmat!
Elimistömme on koneisto, jossa kaikki on oltava tasapainossa että se toimisi tehokkaasti ja pysyisi terveenä ja sopivan painoisena.

Lisätietoja sekä yksilöllistä ohjausta saat henkilökohtaisessa ravintovalmennuksessa
Tutustu sivuillani www.activecare.fi

1 kommentti:

  1. http://koti.phnet.fi/petripaavola/painonhallinta.html

    Hyvä artikkeli painonhallinnasta.

    VastaaPoista