maanantai 14. joulukuuta 2009

Aivot tarvitsevat rasvaa!

Hs 12.12.2009 otsikoi "Masennus ajaa nuoria aikuisia sairaslomalle"
Nuorten ja nuorten aikuisten sairauspäivät mielenterveyden takia ovat lisääntyneet huomattavasti. 16-29 vuotiaiden sairauspäiväkorvaukset ovat lisääntyneet viidessä vuodessa peräti 44%. 16-19 vuotiaiden miesten jopa 75%. Artikkelissa todetaan myös heikot mahdollisuudet hoitoon erityseti jatkohoitoon, tukiverkkojen haurastuminen ja yleinen vaatimustason nousu elämässä. Hs toinen artikkeli 13.12.2009 liittyen samaan aiheeseen pitää yhtenä syynä elämänhallinnan kokonaisuuden heikentymistä. Tähän liittyy sosiaalisten verkostojen, yleisen vaativuuden lisäksi mm. vähäinen unimäärä ja heikko ravitsemus.
Luontaisterveys 08/09 psykiatrian dosentti Antti Tanskanen korostraa Omega-3 merkitystä masennuksen ehkäisyssä. Aivosolut toimivat hyvin, kun solukalvoja voitelee omega-3 rasvahapoilla, mm. kalalla ja pellavansiemenöljyllä.
Omega- 3 rasvahapot vaikuttavat ihmisen mielentilaan ja niillä voidaan hoitaa tai jopa ehkäistä masennusta, sanoon Tanskanen.
Omega-3 rasvahapposarjan lähtöaine on alfalinoleenihappo(ALA),jota ihmisen elimistö ei osaa valmistaa. Tämä tulee saada ravinnosta. Hyvä lähde on pellavasiemenöljy. Lisäksi tarvitaan myös eikosapentaeenihappoa ja dokosaheksaeenihappoa. Näitä saadaan syömällä kalaa, äyriäisiä, katkarapuja, merilevää ja simpukoita. Vaihtoehtoisesti kalaöljykapseleista.
Ruokalusikallinen pellavasiemenöljyä aamuisin ja kalaöljykapselit ovat jo hyvä yhdistelmä, Tanskanen luettelee. Rasvahappojen riittävän määrän saannin turvaamiseksi kalaa tai kalaöljykapseleita tulee saada päivittäin, siihen ei riitä kala-aterian syönti 2-3 kertaa viikossa. Kala-aterioissa on hyvä noudattaa vaihtelua kalalajien suhteen.
Omega-3 vastavaikuttaja on omega-6, jota saadaan mm. lihasta ja tietyistä kasviöljyistä. Omega-6 saadaan usein liikaa. Molemmat ovat tärkeitä mutta nykyisin usein vallitseva 6 ja 3 rasvahappojen vääristynyt suhde on nykyään syynä moniin sairauksiin.
Rasvahappojen ohella terveellinen kokonaisravitsemus on tärkeää. Rasvahappoja lisättäessä ruokavalioon tulee mm huolehtia myös riittävästä antioksidanttien saannista.
Ravinnon ohella masennuksen hoidossa tärkeitä ovat terveellisest elämäntavat, säännnöllinen liikunta ja riittävästi unta, Tanskanen lisää.
Yhteenvetona artikkelien annista voinkin todeta, että sekä mielen- että fyysisen hyvinvoinnin kokonaisuuteen vaikuttaa kokonaisvaltainen terveellisten elämäntapojen ja sosiaalisten kontaktien verkosto, jossa kaikella on merkitys ja tarkoitus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti