perjantai 23. huhtikuuta 2010

Elä nopeammin niin elämäsi loppuu pikaisemmin

(Tempus, yhdistys ajan hidastamiseksi 1990)

Kuulostaa aika karskilta, mutta ikävä kyllä liian monen kohdalla todelta.
Varmasti jokainen meistä oikeasti haluaisi elää pitkän ja hyvän, terveen sekä vireän elämän. Ei kiireistä ja lyhyttä, eikä myöskään pitkää mutta sairasta, lääkkeiden kyllästämää.

Stressi on tämän päivän muotisana. Lähes jokainen puhuu siitä ja burn out on tullut jonkinlaiseksi mittariksi siitä, oletko tarpeeksi tuottelias. Jos ei kärsi tästä ”muotitaudista” niin on laiska ja tehoton!
Stressi onkin ihan hyvä asia, kun meidän täytyy saada itsemme liikkeelle ja intoa päälle. ns. ”taistele tai pakene”- ajatuksella. Taistelemalla voit voittaa, joskus tarvitaan myös energiaa pakenemiseen. Tätä kutsutaan hälytysvaiheeksi. Tämän vaiheen jälkeen tulee tulla ns. resistanssi eli lepovaihe. Elimistön tulee saada palautua kokemastaan stressistä. Tämä vaihe kestää 24-48h.

Ongelmaksi stressi muodostuu, kun tätä tärkeää lepovaihetta ei kyetä pitämään. Vauhti jatkuu ja voimistuu. Elimistö joutuu olemaan jatkuvan hälytystilan alla. Joskus jopa vuosia. Tästä seuraa uupumus. Mikäli tätä uupumusvaihetta ei jo kiireesti pääse korjaamaan kunnon levolla ja kehon ravitsemisella, seuraa ennenpitkää ennenaikainen kuolema. Tässä välissä moni on ehtinyt kärsiä kroonisesta sairastamisesta, usea pitkän aikaa. Onko se laatuelämää?

Stressi kuluttaa kehoamme sekä fyysisesti että emotionaalisesti. Sen siis tulee saada sekä fyysistä että emotionaalista tukea selvitäkseen stressin aiheuttamista vahingoista.

Stressin oireita mm.
-erilaiset vatsavaivat, joihin ei useinkaan löydy elimellistä selitystä
-huimaus- päänsärky
-unettomuus
-hermostuneisuus, ärtyneisyys
-hormonitasapaino häiriintyy, aivojen anatomia muuttuu

Vaikutukset hormonitoimintaan ovat yksi merkittävä syys hoitaa stressiä, mielellään ajoissa.Pitkäkestoinen stressi vaikuttaa voimakkaasti lisämunuaisiin. Ilman lepoa ja palautumista johtaa lisämunuaisten loppuunpalamiseen. Tämän seurauksena on usein myös kilpirauhasen vajaatoiminta, jota nykyisin esiintyy paljon myös ns. piilevänä. Ts. kilpirauhasen veriarvot näyttävät normaaleilta, mutta silti on voimakkaitakin oireita.
Meidän tulisikin keskittyä oireiden hoitamiseen eikä arvojen yksioikoiseen tulkitsemiseen.

Lisämunuaisten väsyminen aiheuttaa nopeasti mm. hypoglykemiaa =verensokerin laskua
ja näistä muutamia tärkeimpiä oireita:
-hikoilu, vapina, korkea pulssi
-väsyminen, näön heikkeneminen
-allergiat, krampit
-päänsärky
-tunteiden tasapainottomuus, kaoottinen tila
-negatiivinen asenne
-pahoinvointi, depressio, epälooginen puhe

Tärkeintä on ensin kartoittaa ja karsia stressiä aiheuttavat syyt. Sen jälkeen tulee aloittaa elimistön palauttaminen ja kunnostaminen.
Lepoa, rentoutumista
Tasapainonen runsasravinteinen ja laadukas ravinto
Tasainen verensokeri on yksi merkittävän tärkeä huomioitava ravinnossa.
Puhdas ja luonnollinen ruoka takaa parhaat ravintolähteet kehollemme.
Usein taustalla on jo syntyneitä oireita, kuten maha-suolikanavan oireet. Näiden hoitamisessa ovat yksilölliset ohjeet tarpeen.

Me olemme yksilöitä sekä tunteiden että myös kehomme osalta. Niinpä myös sopiva ravinto on jokaisella yksilöllinen. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoaan ja omaa oloaan. Näin löytyy paras vaihtoehto. Edellytyksenä oman kehonsa kuunteluun on ajan antaminen itselleen.

Anna aikaa itsellesi. Kuuntele itseäsi. Ole hetki tekemättä yhtään mitään.
Jos tämä teksti sai sinut pohtimaan elämäsi menoa, niin aloita itsesi hoitaminen heti tänään!

Hyvää viikonloppua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti