keskiviikko 11. elokuuta 2010

Lihajalosteiden terveellisyydestä?

Oheinen varsin laajaan aineistoon perustuva tutkimusartikkeli julkaistiin tohtori.fi sivustolla. Tutkimus antaa jälleen aihetta pohtia ruokavalion koostamisen laatukysymyksiä. Kovasti parjattu eläinkunnan eli ns. "kova" rasva ei taidakaan olla pahasta vaan haaste terveydelle on teollisuuden voimakkaasti jalostamat tuotteet. Mitähän jos kokeilisit puhtaita käsittelemättömiä raaka-aineita? Nehän maistuvatkin hyvältä ja mausteet saa valita mieleisensä, yksilöllisesti! Tämä on positiivista luettavaa kaikille liharuoan ystäville.

Harvardin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan jalostetun lihan, kuten pekonin, makkaran ja jalostettujen leikkeleiden syöminen lisää sydäntautiriskiä yli 40 prosentilla ja tyypin 2 diabetesriskiä noin 20 prosentilla.

Jalostettu liha lisää sydäntauti- ja diabetesriskiä - punainen liha ei

Tutkimuksen tuloksien perusteella jo 50 grammaa jalostettua lihaa päivässä lisää sydäntauti- ja diabetesriskiä 40 ja 20 prosentilla.

Sen sijaan Harvardin terveystieteellisessä tehdyssä tutkimuksessa ei havaittu, että jalostamattoman punaisen lihan, kuten naudan-, sian tai lampaanlihan, syömisellä sydäntauti tai diabetesriski suurenisi millään tavalla.

Harvardin tutkimus on ensimmäinen systemaattinen ja meta-analyysi-menetelmällä toteutettu tutkimus, jossa on koko maailman mittakaavassa tarkasteltu jalostetun ja jalostamattoman lihan syönnin vaikutuksia sydäntauti- ja diabetesriskiin.

Tutkimuksessa käytiin läpi peräti lähes 1600 aiemmin tehtyä tutkimusta, joista 20 katsottiin olevan relevantteja. Näihin 20 tutkimukseen oli osallistunut yli 1,2 miljoonaa ihmistä 10 eri maassa niin Euroopassa, Aasiassa, Yhdysvalloissa kuin Australiassakin.

Rasvoilla ei ehkä olekaan merkitystä

- Kun tarkastelimme keskivertoainesosia Yhdysvalloissa syötävissä jalostetuissa ja jalostamattomissa lihoissa, havaitsimme, että ne sisälsivät saman verran tyydyttyneitä rasvoja ja kolesterolia. Sen sijaan jalostetut lihat sisälsivät keskimäärin neljä kertaa enemmän natriumia ja 50 prosenttia enemmän nitraatti-säilöntäaineita.

- Tämä viittaakin siihen, että suolan ja säilöntäaineiden määrät - ennemmin kuin rasvojen - voivat selittää jalostettujen lihojen kohdalla nähdyn sydäntaudin ja diabeteksen suurentuneen riskin, tutkimusta johtanut Renata Micha toteaa yliopiston tiedotteessa.

Suolanhan tiedetään lisäävän verenpainetta, joka puolestaan on yksi vahva sydäntautien riskitekijä.

Eläinkokeissa puolestaan on nitraatti-säilöntäaineiden on todettu edistävän ateroskleroosin (valtimotauti) syntyä ja heikentävän glukoositoleranssia (glukoosin sietoa), jotka voivat osaltaan lisätä sydäntaudin ja diabeteksen riskiä.

- Alentaakseen sydänkohtausten ja diabeteksen riskiä ihmisten pitäisi harkita tarkemmin, minkä tyyppistä lihaa he syövät. Jalostetun lihan, kuten pekonin, salamin, makkaran, hot dogien ja jalostettujen leikkeleiden, välttäminen saattaa olla tärkeintä. Tutkimuksemme löydöksien perusteella yhden annoksen syömisellä viikossa tai harvemmin näyttäisi olevan kuitenkin suhteellisen alhainen riski, Micha toteaa lopuksi.

Lämpimien kelien jatkuessa ja grillien käydessä kuumana saattaakin olla syytä harkita, laittaako tulille tirisemään perinteistä makkaraa vai pihviä.
Lähde:
Antti Voutilainen / Tohtori.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti