tiistai 4. toukokuuta 2010

Liika sokeri vaaraksi sydämesi terveydelle

Viime aikoina on ollut puheenaiheena rasvojen vaikutus kolesteroli- ja veren rasva-arvoihin. Rasvan syöntiä on kehotettu vähentämään, erityisesti tyydyttyneen rasvan.
Uusien tutkimuksien myötä tyydyttynyt rasva ei olekaan niin pahaksi, päinvastoin. Kasviöljyjen haitallisuudestakin on kirjoitettu. Tämä keskustelu varmasti jatkuu edelleen ja uusia tutkimuksia on luvassa.

Elintarviketeollisuudessa on rasvattomat ja vähärasvaiset tuotteet lisääntyneet voimakkaasti, mutta miten onkaan samaan aikaan käynyt sokerin määrälle elintarvikkeissa ja yleisesti arkisessa ruokavaliossamme? Sokeria on lisätty lähes kaikkialle, on miltei mahdotonta löytää valmista elintarviketta, jossa ei olisi lisättyä sokeria. Puhumattakaan meidän nykykulttuurimme suosimasta sokeripitoisten juomien suurkulutuksesta. Tämä erityisesti nuorten kohdalla. Juomista saamme huomaamatta valtavan määrän sokeria.
Yhdessä 1,5l limsapullossa on 60 palaa sokeria, 630kcal! Et varmasti söisi sitä, jos laitettaisi palat kasaan lautaselle?

Paljon sokeria syövien kolesterolitasot ovat usein huonolla tolalla, yhdysvaltalaistutkijat ovat havainneet. Onkin mahdollista että ruokiin ja juomiin lisättävä sokeri on yksi sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.

Runsas hiilihydraattien syöminen on aiemminkin yhdistetty veren rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin, mutta elintarvikkeisiin lisätyn sokerin vaikutuksia niihin ei ole tutkittu tätä ennen.

Tutkijat selvittivät runsaan 6 000 miehen ja naisen ruokavaliot ja luokittelivat heidät neljään ryhmään sen perusteella kuinka paljon energiastaan he saivat lisätyistä sokereista.

Analyysin mukaan hyvän HDL-kolesterolin pitoisuudet pienenivät tasaisesti sokerin saannin kasvaessa. Haitallisten triglyseridirasvahappojen ja LDL-kolesterolin pitoisuudet puolestaan suurenivat sokerin osuuden mukana. LDL-kolesterolin kohoaminen havaittiin vain naisilla.

Yhteydet eivät selittyneet ylipainolla, vyötärölihavuudella eivätkä monilla kolesterolipitoisuuksiin vaikuttavilla elintavoilla, mutta silti moni muukin seikka kuin sokerit voivat selittää tuloksia. Miten oli esimerkiksi hiilihydraattien määrän ja laadun tila ruokavaliossa? Tätä ei tässä tutkimuksessa selvitetty. Tämän vuoksi havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa.

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa ns. puhdistettujen sokerien osuus suositellaan pitämään alle 10 % kokonaisenergiansaannista eli suurin piirtein alle 200-300 kilokalorissa per päivä . Tämä määrä tulee lähes täyteen jo 2dl maustetusta jogurtista, jossa sokeria 7 palaa, 160kcal.
 
Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.