Fruktoosia on totuttu pitämään parempana vaihtoehtona kuin sokeria mutta fruktoosin käytössäkin on tunnettava kohtuus. Pienestä määrästä voi olla hyötyä terveydelle, mutta annoksen kasvaessa haitatkin lisääntyvät.
Fruktoosi ei pääse verenkiertoon, vaan pysähtyy maksaan, joka käsittelee sitä kuntonsa mukaan.
Erilaisten sokereiden energiamäärä voi olla sama, mutta aineenvaihdunnan kannalta on selkeä ero, onko sokerin lähde glukoosi vai fruktoosi.
Fruktoosi vähentää "kylläisyyshormoni" leptiiniä, mutta toisaalta ei vähennä "nälkähormoni" greliinin eritystä yhtä hyvin kuin glukoosi.Näin fruktoosia sisältävä ruokavalio voi altistaa liikasyömiselle aj ylipainolle aj sitä tietä kakkostyypin diabetekselle. Fruktoosi aiheuttaa insuliiniresistenssiä rasvoittamalla maksaa, jolloin sen kyky reagoida insuliiniin heikkenee asteittain. Diabeteksen riski suurenee myös tällä tavalla. Kohtuullisesti käytettynä fruktoosi nostaa HDL-kolesterolia ja runsas määrä laskee sitä.
Kalifornian yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan fruktoosipitoinen juoma kohotto triglyseridejä 212 prosenttia kun taas glukoosijuoma vähensi niitä 30 prosenttia. Lisäksi fruktoosiryhmässä kolesteroliarvot huononivat.
Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan fruktoosipitoisten juomien säännöllinen kulutus oli yhteydessä suurentuneeseen sepelvaltiomotaudin riskiin naisilla. Muut epäkohdat elämäntavoissa oli otettu lukuun.
Fruktoosi vaikuttaa myös verenpaineeseen, sen kohoamisen taustalla on insuliiniresistenssi. Kanadalaistutkimuksessa verenpaineen nousu saatiin kuriin syömällä B6-,E- ja C-vitaminia sekä lipoiinihappoa.
Fruktoosin runsas käyttö liittyy selvästi rasvamaksan syntyyn. Runsas fruktoosi ja alkoholi vaurioittavat samantapaisesti maksaa.
Paras tapa ehkäistä ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa on tarkistaa, ettei fruktoosia ja tärkkelystä kerry ruokavalioon liikaa sekä lisätä hyvien proteiinien ja rasvojen käyttöä.
Ruokavaliossa fruktoosin liikasaannin välttämiseksi on hyvä suosia kotimaisia kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Niissä on myös vitamiinit parhaiten tallella.
Hedelmät ja marjat kannattaa syödä osana ateriaa. Välipalaksi pelkkä hedelmä on huono vaihtoehto, mutta esimerkiksi hedelmärahka jo selvästi parempi.
Runsaasti hedelmiä sisältävän ruokavalion ohella on hyvä minimoida kaikki muut fruktoosin lähteet. Erityisen varovainen on syytä olla fruktoosia sisältävien juomien suhteen, joista suurikin saanti on varsin helppoa.
Lähde: Kunto ja terveys 3/3009 asiantuntijana Pasi Saari, kemisti
torstai 26. marraskuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti