Helsingin Sanomat 21.1.2010 Kuluttajasivuilla on artikkeli ruoan hinnasta.
Tutkimuksessa tuotiin esille vähäkalorisen ja runsaskalorisen ruoan hintaerot.
Vähäkaloriset ruokavalinnat kuluttavat lompakon sisältöä moninverroin enemmän.
Tämä on harmillinen suunta huomioiden jatkuvasti lisääntyvä ylipaino-ongelma.
Tähän odottaisi päätöksentekijöiltä nyt järkeviä ratkaisuja. Kuulostaa tosi harmilta esim. artikkelissa mainittu toteama: jos jogurtista vähennetään sokeria joudutaan se korvaamaan maidolla ja näin hinta nousee. Miksi sokeri on halvempaa kuin maito?
Karun todellisuuden keskellä on kuitenkin hyvä huomioida, että monet edulliset vaihtoehdot sen lisäksi, että sisältävät paljon kaloreita sokerin ja rasvan muodossa myös altistavat liian runsaalle ruoan määrälle. Ne lisäävät nälän tunnetta ja saavat ahmimaan lisää kaloreita. Ne eivät siis ainoastaan lihota kalorimääränsä vuoksi vaan myös tulevat kalliiksi lisääntyneen syödyn ruoan määrän vuoksi.
Terveellinen ja vähäkalorinen ruoka koostetaan hyvinkin helposti yksinkertaisista perusraaka-aineista. Näiden ruoka-aineiden laatu- ja ravintoarvot ovat huomattavasti vertailukohteita korkeammat ja niillä saavutetaan kylläinen ja hyvä olo pienemmällä ruokamäärällä. Suosimalla ruokavaliossaan kotimaisia kasviksia ja juureksia sekä kauden hedelmiä ja marjoja saa helposti ja edullisesti koostetuksi vähäkalorisen ja samalla terveellisen ruokavalion. Mottona, "talvella sitä mikä kasvaa mullan alla ja kesällä mitä kasvaa mullan päällä". Pakastamisella ja säilömisellä pidennät kotimaisten saatavuutta. Marjat kylläkin ovat näin talviaikaan varsin korkeissa hinnoissa, jos niitä joutuu kaupan pakasteaktaasta hankkimaan, mutta toisaalta niissä on runsaasti ravinteita, joten jo pienillä määrillä ravitsee kehoaan valtavasti. Kotimaiset juurekset sen sijaan ovat varsin edullisia ja niistä saakin loihdittua helposti täysiarvoista syötävää. Herkullisia reseptejä löytyy mm. Kotimaiset kasvikset nettisivuilta.
Valinnoilla saa loihdittua terveellisen ja painonhallintaa tukevan ruokavalion edullisestikin. Panostamalla ruoan laatuun ei tarvitse panostaa määrään.
tiistai 19. tammikuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti