keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Lapsuuden ruokavaliolla suuri merkitys!

Oheinen uutispalvelu Duodecimin julkaisu Yle terveysuutisista

Tutkimus vahvistaa sitä tosiasiaa, että lapsen ruokavalioon on syytä kiinnittää huomiota heti kiinteän ruoan syömisen aloittamisesta. Pienestä pitäen kasviksia, hedelmiä ja marjoja syönyt lapsi valitsee niitä lautasilleen myös silloin, kun vanhemmat eivät ole patistamassa.

Vihannesten ja hedelmien tyrkyttäminen lapsille todella kannattaa, sillä niitä runsaasti lapsesta saakka syövien valtimot ovat paremmassa kunnossa kolmikymppisenä. Suomalaistutkijoiden havainto viittaa siihen, että sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisy kannattaisi aloittaa jo lapsuudessa, ja että ruokavaliolla on tässä merkittävä osa.

Tutkijat hyödynsivät vuodesta 1980 kerättyä seuranta-aineistoa, joka kattaa tuhansien 3–8-vuotiaasta saakka seurattujen suomalaisten terveystiedot. Tähän tutkimukseen valittiin 1 600 osallistujaa, joiden valtimot tutkittiin heidän ollessa 30–45-vuotiaita.

Mittaukset paljastivat valtimoiden kunnon vaihtelevan selvästi sen mukaan kuinka paljon vihanneksia ja hedelmiä osallistujat olivat syöneet lapsuudessaan. Hyväkuntoisimmat valtimot löytyivät niiltä, joiden ruokavalioon runsaat vihannekset ja hedelmät kuuluivat lapsena sekä aikuisena.

Havainnot tekee merkittäväksi se, että ruokavalion hyödyt todettiin riippumatta monista valtimoiden kuntoon vaikuttavista seikoista kuten tupakoinnista, ylipainoisuudesta, kolesterolipitoisuuksista ja verenpaineesta. Perinteiset riskitekijät silti ennustivat valtimoiden heikompaa kuntoa, mikä on havaittu myös aiemmin.

Tutkijat huomauttavat, että 1980-luvulla, jolloin tutkimus aloitettiin, hedelmiä ja vihanneksia paljon syövät perheet todennäköisesti olivat muita muutenkin terveystietoisempia. Näin ollen vihanneksiin ja hedelmiin liitetty hyöty luultavasti kuvastaa lapsuuden terveellisten elämäntapojen tärkeyttä laajemminkin.

Tutkimuksen teki Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistojen tutkijaryhmä.

Uutispalvelu Duodecim

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti