Ruoka vaikuttaa mieleen, ja mieli siihen mitä ja miten syömme. Tasapainoinen ruoka tekee tyytyväiseksi, ja stressitön olo takaa parhaan kylläsyyden tunteen. Espanjalaistutkimuksessa on tullut esille Välimeren ruokavaliota noudattavien pienempi riski sairastua masennukseen. Mitä parempaa Välimeren ruoka sitten sisältää verrattuna meidän pohjoisen pallonpuoliston asukkaiden ruokavalioon? Paljon kasviksia, hedelmiä ja kalaa, oliiviöljyä ja täysjyväviljaa. Me pärjäämme parhaiten mukana viljan suhteen mutta se ei riitä. Meillä esiintyykin masennusta ja alakuloa huomattavasti enemmän. Ravinnon onkin todettu olevan yksi merkittävä tekijä hyvälle mielen terveydelle.
Suuri merkitys on varmasti myös yhteisöllisyydellä. Etelässä yhdessä syöminen on itsestäänselvyys. Suomessa perheet syövät yhdessä liian harvoin.Kukin perheenjäsen vuorollaan lämmittää jotain valmista mikrossa ja näin on ruokailu hoidettu!Yhdessä syömiseen liittyy tunnetta ja välittämistä. Ruokapöydän ääressä jaetaan päivän kuulumiset. Lapsetkin oppivat ihan luonnostaan uusia ruokailutottumuksia ja uusia makuja positiivisessa ympäristössä aikuisia matkiessaan.
Syöden virkeänä
Tasaiseen mielen virkeyteen tarvitaan säännöllinen syöminen, ei liian pitkiä ateriavälejä. Verensokerin jyrkät heilahtelut haittaavat keskittymiskykyä.Säännöllinen ruokailu on avainsana myös painonhallinnassa. Nälkä ja jano ovat kehon luonnollisia merkkejä: nyt lisää polttoainetta! Ateriarytmin ollessa pielessä napostelemme makeisia, juomme makeutettuja juomia sekä syömme aterioita, joissa tärkeät ravintoaineet ovat sekä laadullisesti että määrällisesti väärin koostettuja. Nämä häiritsevät nälän tunteen signaaleja. Kuituja sisältävä myslipatukka, pähkinät tai hedelmä ovat suklaapatukkaa parempia hätävaroja. Syö pieniä monipuolisia aterioita pitkin päivää, niin verensokeri pysyy tasaisena ja mieli virkeänä. Tämä ei tarkoita jatkuvaa napostelua vaan selkeitä ateria-aikoja myös välipalojen suhteen!
Puhtia myös iltapäivällä
Aamupala on tärkeä osa päivän ateriointia. Aamulla aivot tarvitsevat ravintoa, glukoosia. Nauti täysjyväviljaa, puuroa tai mysliä, marjoja tai hedelmiä sekä jotakin proteiinipitoista, kuten luonnon- tai soija jogurttia tai juustoa. Hae lisäväriä vihanneksista. Syö täysipainoinen lounas joka päivä. Oikein koostetut eväät voivat korvata lounaan, kun ovat toteutettu järkevästi. Pelkillä voileivillä ja kahvilla takaat itsellesi väsyneen iltapäivän.
Mieli hyväksi ravinnolla
Rasvahapot ovat ravintoa mielelle. Omega-3 rasvahappojen riittävään saantin onkin syytä kiinnittää huomiota ihan joka päivä. Nauti rasvainen kala-ateria vähintään kolmena päivänä viikossa ja muina päivinä ota kalaöljykapseli tai omega-3 sisältävä kasviöljylähde. Tärkeitä B-ryhmän vitamiineja saat mm. täysjyväviljasta erityisesti ruisleivästä, joka on hyvä folaatin lähde. Proteiinipitoiset ruoka-aineet, erityisesti kalkkuna ovat tärkeitä tryptofaani-aminohapon lähteitä. Tryptofaani on tärkeä rauhoittavan ja mielialaa kohottavan serotoniinin muodostumiselle. Proteiinipitoiset ruoka-aineet ovat hyväksi myös toisen mielialaa kohottavan hormonin, dopamiinin synnylle.
Rauhoita ruokahetki
Syö hitaasti ja nauttien. Anna aivoille aikaa rekisteröidä kylläisyys ja vältät liian ahmimisen sekä ähkyn ja väsyneen olon. Estät näin kivasti myös paino-ongelmien syntymistä.
Lähde: Ravitsemus ja psyyke – seminaari 19.5.2009. Kuopion yliopisto, koulutus- ja kehittämiskeskus.
perjantai 19. maaliskuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti