maanantai 16. elokuuta 2010

Uudistuksia suomalaisiin ravitsemussuosituksiin

Ohessa luettavaksesi Yle/Hyvinvointi 15.8.2010 julkaistu artikkeli, jossa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäsen Mikael Fogelholm tuo esille tarpeen muuttaa myös suomalaisia virallisia ravitsemussuosituksia. Rasvan pelko on väistymässä ja tilalle suositellaan sokerin ja sen kaltaisesti käyttäytyvien valkojauhotuotteiden käytön rajua vähentämistä. Tämän on uusien tutkimuksien valossa todettu olevan parempi mm. sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä sekä painonhallinnassa. Olen todella iloinen tästä uutisesta. Monet asiakkaani ovat saaneet hyviä tuloksia siirtymällä vähähiilihydraattisempaan ruokavalioon ja käyttämällä luonnollisia rasvoja sisältäviä tuotteita, kuten maitotuotteet. Tämä tukee vaihtamaan esimerkiksi rasvattomat, sokeria ja makeutusaineita sisältävät maitotuotteet normaalirasvaisiin tuotteisiin. Lisäämällä maustamttomaan jogurttiin marjoja tai hedelmiä saamme oivia vaihtoehtoja aamupalalle ja välipaloiksi.Tuloksena on parempi kylläisyys ja tasainen verensokeritaso.

Tässä artikkeli Yle/Hyvinvointi


Pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin on tulossa muutoksia. Tutkimusten mukaan huonot hiilihydraatit voivat altistaa sydäntaudeille tyydyttyneitä rasvoja enemmän. Ravitsemusasiantuntijat tahtovat myös nostaa D-vitamiinin suositusmäärää. Tämä lisäisi D-vitaminoituja elintarvikkeita Suomessa.

Pohjoismaisten asiantuntijoiden ryhmä päivittää ravitsemussuosituksia, jotka lopulta määräävät, miltä suomalaisten ruokaympyrä näyttää. Työryhmän suomalaisjäsen, dosentti Mikael Fogelholm Suomen Akatemiasta sanoo, että suurimmat muutokset koskevat eläinrasvoja ja huonoja hiilihydraatteja, joita on muun muassa valkoisessa viljassa ja sokerissa.

- Voi olla, että olemme tulkinneet sitä niin, että ollaan tehty eläinrasvasta suomalaisen ruokavalion ainoa paha poika ja oikea tulos onkin se, että ei se nyt niin paha ollutkaan. Sen rinnalla on kuitenkin huonot hiilihydraatit, jotka ovat vähintään yhtä pahoja.

Fogelholmin mukaan pitkät väestöseurannat ovat osoittamassa, että huonot hiilihydraatit voivat lisätä sydäntautiriskiä enemmän kuin tyydyttyneet rasvat.

- Kahviin laitettu kerma voi olla vähemmän haitallista kuin kahviin laitettu sokeri, Fogelholm antaa konkreettisen esimerkin.

Hiilihydraattien laatuun halutaankin kiinnittää tulevissa suosituksissa enemmän huomiota, kertoo työryhmän toinen suomalaisjäsen, kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.

- Meillähän suositus on pääpiirteissään sellainen, että hiilihydraateista suositaan täysjyväviljaa ja sokeria tulisi käyttää kohtuudella. Mutta nyt sitä on tarpeen muotoilla vähän tarkemmin. Kuidun saanti on hirveän huonoa ja täysjyväviljan käyttö tietyissä ikäryhmissä on tosi vähäistä, se kyllä tarvitsee korostamista.

Schwab sanoo, että valkoisen viljan lisäksi suomalaiset ja etenkin lapset kuluttavat huonoihin hiilihydraatteihin kuuluvaa sokeria liikaa.

Fogelholm on samaa mieltä.

- Pidän huonojen hiilihydraattien saannin tiukentamista tärkeänä asiana. Meidän pitäisi syödä vähemmän sokeria, vähemmän valkoista viljaa, valkoista riisiä, valkoista pastaa. Sen rinnalla meidän pitäisi syödä enemmän vihanneksia, hedelmiä ja hyvin kuitupitoista leipää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti