maanantai 26. lokakuuta 2009

Vitamiinilisä ei tee elintarvikkeesta terveysruokaa

Ruokakaupan hyllyllä törmää yhä useammin elintarvikkeisiin, jotka on ns. täydennettyjä elintarvikkeita. Myös lapsille tarkoitettuja tuotteita parannellaan, tarjolla on jopa C-vitaminoituja karkkeja. Tuotteisiin lisätään mm. maitohappobakteereita ja prebiooteja, jotka ovat ns. edellisten ravintoa, kalsiumia, D-vitamiinia, vitamiineja, jopa omega-3 rasvahappoja sisältävä lapsille tarkoitettu jogurtti on ollut markkinoilla.

Tutkija Pipsa Kyttälä, Tampereen Yliopistosta, pitää täydentämistä lähinnä markkinointikikkana. Poikkeuksena on D-vitamiinilisä, jonka saanti suomalaisilla, myös lapsilla, on todettu liian pieneksi. Toinen poikkeus on jodi-lisä suolassa. (Helsingin Sanomat "Elämä&Terveys" Ruoka-palsta syyskuu 2009). Myös maitohappobekteereiden on tutkimusten mukaan todettu vähentävän vatsatautien riskiä ja ripulin kestoa ja vähentävän jopa allergioita. Onpa tutkimuksia niiden suotuisasta vaikutuksesta jopa painonhallintaan. (Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos, tutkimusprofessori Pentti Huovinen 2009)

Täydennettyjen tuotteiden hyöty on yksilöllistä ja perustuu henkilön perusruokavalion monipuolisuuteen. Runsas täydennettyjen elintarvikkeiden käyttö vääristää herkästi perusruokavalion sisällön ja johtaa pahimmassa tapauksessa ravintoainepuutoksiin.
Esimerkiksi kala ja hyvät öljyt käytettynä ruokavaliossa ovat huomattavasti parempia omega-3 lähteitä kuin esim. täydennetty jogurtti. Vitamiinitäydennykset voivat helposti antaa harhaanjohtavan kuvan terveellisyydestä. Olisi parempi kehittää tuotteita terveelliseen suuntaan vähentämällä sokeria tai parantamalla rasvan laatua. Nyt monien ns. terveystuotteiden sisältämät sokerin määrät ovat hyvinkin korkeat ja rasvan laatu yleensä heikko. Nämä kumoavat hyvin helposti täydennysten tuomat terveysvaikutukset. Suosittelenkin lämpimästi suosimaan puhdasta ja mahdollisimman pitkälti kotimaista perusruokaa. Peruselintarvikkeista kokoat helposti ja vaivattomasti terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion usein jopa huomattavasti edullisemmin kuin pitkälle jalostetuilla erikoistuotteilla.

Täydennetty elintarvike tarkoittaa: Valmistuksen yhteydessä on lisätty ravintoaineita kuten vitamiineja ja kivennäisaineita. Täydentämiseen riittää pelkkä ilmoitus Eviralle. Tuotteesta ei voi esittää terveysväitettä kuten esim. hyväksi luustolle.
Terveysvaikutteinen elintarviketarkoittaa: Tuotteesta tulee olla tieteellisesti osoitettua näyttöä terveysvaikutuksesta. Vaikutus voi tulla elintarvikkeen luonnollisista tai lisätyistä ainesosista. Markkinointi on aina luvanvaraista. Elintarviketurvallisuusviranomainen arvioi tieteelliset perusteet.


Ravintovalmentaja auttaa sinua kokoamaan terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion.
Lisätietoja ravintovalmennuksesta sivuiltani www.activecare.fi

1 kommentti:

  1. Tervettä "maalaisjärkeä"! Kannattaa todella miettiä mitä suuhunsa laittaa. Hienoa että tähän löytyy asiantuntevaa apua. Olen itse löytänyt ruokavaliooni paljon parannusta asiantuntijan avustuksella, suositelen kaikille lämpimästi.

    VastaaPoista